informacje
Tematyka i terminy zajęć
Wiedzę o jedzeniu, jego kulturze i historii przekazujemy w sposób profesjonalny. Podczas trzynastu zjazdów najlepsi specjaliści podzielą się swoim doświadczeniem i zdradzą nam sekrety swoich profesji. Zaczynamy kuchnią historyczną: wykład inauguracyjny wygłosi prof. Jarosław Dumanowski, a w części praktycznej - rekonstrukcji kuchni historycznej - współpracował z nim będzie szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Maciej Nowicki.
Pierwszy weekend z Akademią Kulinarną: 22-23.11.2019, Kraków, ul. Kanonicza 9. Początek zajęć w piątek o godz. 16.30 - zapraszamy szanownych Kursantów
Terminy naszych zajęć: 22-23.11.2019; 6-7.12.2019; 10-11.01.2020; 24-25.01.2020; 14-15.02.2020; 6-7.03.2020; 20-21.03.2020; 3-4.04.2020; 18-19.04.2020; 9-10.05.2020; 22-23.05.2020; 12-13.06.2020; 26-27.06.2020.
22-23.11.2019
Historia i kultury jedzenia – żywienie, kuchnia i wyobrażenia o jedzeniu jako ważna część naszej tożsamości, a przy tym coś zmiennego, zakorzenionego w przeszłości oraz wielu różnych tradycjach. Wprowadzenie do historii kulinarnej, warsztaty z wyszukiwania i analizy tekstów kulinarnych, pokaz kuchni inspirowanej wzorami historycznymi. Prowadzący: prof. Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki, szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
27-28.06.2020
Lokalność a globalizacja, kuchnia polska a kuchnia światowa, żywność tradycyjna, lokalna i regionalna: warsztaty w oparciu o książkę Knowing where it comes from: Labeling Traditional Food to Compete in a Global Market. Prowadzący: prof. Fabio Parasecoli.
14-15.02.2020
Kuchnia jako miejsce spotkania nauki i natury. Prowadzący: Wojciech Modest Amaro. Grupy i kategorie żywności tradycyjnej, lokalnej i ekologicznej. Bezpośredni kontakt z producentami, prezentacje, degustacje: „Smakuj, doświadczaj, zdobywaj wiedzę”.
6-7.12.2019
Kuchnia jako sztuka, smak jako doświadczenie. Prowadzący: prof. Nicola Perullo. W swoich wykładach przedstawi intrygujący temat smaku, głównie w odniesieniu do wina. Po krótkim wprowadzeniu do historii degustacji odpowie na niektóre z najczęściej dyskutowanych pytań dotyczących smaku. Co to jest smak? Jak działa percepcja smakowa? Czy jest to subiektywne, czy obiektywne doświadczenie? Czy można "kształcić" smak na różne sposoby? W końcu co to jest jakość? Kultura stołu w ujęciu historycznym i współczesnym. Stylizacja potraw szef kuchni krakowskiej restauracji Albertina, Grzegorz Fic
12-13.06.2020
Żywność z rolnictwa ekologicznego: pokarm człowieka na przestrzeni dziejów, zasady rolnictwa ekologicznego, organizacja systemu ekologicznej produkcji żywności, rynek żywności ekologicznej, jakość produktów rolnictwa ekologicznego. Porównanie głównych grup/kategorii żywności z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej: wykłady, zajęcia w terenie i w laboratorium. Prowadzący: dr inż. Urszula Sołtysiak, pracownicy naukowi Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
4-5.04.2020
Wino – rodzaje, szczepy, podawanie, przechowywanie i temperatura wina, degustacja i omawianie wina, łączenie elementów kulinarnych z winem, historia kultury wina. Prowadzący: Monika Bielka-Vescovi. „Kuchnia od kuchni” – Od ryja do ogona... (warsztaty gotowania). Nowoczesna polska kuchnia i bogactwo tradycyjnych, lokalnych składników. Prowadzący: Adam Chrząstowski.
6-7.03.2019
Piwo – rodzaje, procesy produkcji, piwa historyczne, łączenie elementów kulinarnych z piwem. Prowadzący: dr Sławomir Dryja, dr inż. Jaromir Fiala wraz z zespołem VÚPaS w Pradze.
10-11.01.2020
Rośliny zapomniane w polskiej kuchni, dzikie rośliny jadalne. Prowadzący: prof. Łukasz Łuczaj. Kuchnia Słowian w teorii i w praktyce. Archeologia eksperymentalna w służbie sztuki kulinarnej – zajęcia na podstawie książki Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków. Prowadzący: dr Paweł Lis.

18-19.04.2020.
Fotografia kulinarna: trendy w fotografii kulinarnej, proces powstawania fotografii kulinarnej (sztuka kompozycji, stylizacja i przygotowywanie potraw do zdjęć, podstawy fotografii). Praktyczne zajęcia i uczestnictwo w sesji fotografii kulinarnej (wymagany własny aparat). Prowadząca: Kinga Błaszczyk-Wójcicka.
20-21.03.2020
Dziennikarstwo kulinarne, czyli jak profesjonalnie pisać i mówić o jedzeniu. Współczesne media kulinarne i okołokulinarne, warsztaty dziennikarskie, profesjonalna krytyka kulinarna, storytelling jako narzędzie narracji kulinarnej, wydawnictwa kulinarne, internet i social media, blogi kulinarne, PR kulinarny. Prowadząca: Maja Dutkiewicz.
25-26.01.2020
Marketing kulinarny czyli jak skutecznie i efektywnie budować relacje z otoczeniem – zajęcia konwersatoryjne i warsztaty. Prezentacja aktualnych trendów w marketingu kulinarnym; przekazanie wiedzy na temat znaczenia marki i zasad jej budowy w świecie kulinariów i gastronomi. Podniesienie kompetencji w zakresie planowania i realizacji poszczególnych etapów planowania marketingowego i realizacji efektywnych działań promocyjnych Prowadzący: Artur Kinasz, Bartosz Wilczyński, [manager Water&Wine], Karolina Milczanowska.
22-23.05.2020
Zajęcia terenowe w winnicy: produkcja wina. Degustacja w certyfikowanej ekologicznej biodynamicznej Winnicy Wieliczka. Prowadząca: Agnieszka Rousseau. prof. Paweł Polak, Historia i kultury wina; dr Michał Bardel, redaktor naczelny „Czasu Wina”: Wina Północy.